Recept na sladký tekvicový koláč bez cukru

V tomto článku vám prinášame ďalší skvelý recept na sladký tekvicový koláč bez cukru, na ktorom si môžete bez výčitiek pochutiť kedykoľvek.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 200 g špaldovej hladkej múky;
- 500 g maslovej tekvice;
- 3 vajcia (1 celé a 2 žĺtky);
- 150 g masla;
- 200 ml Salka;
- štipku soli;
- 1 PL mletej škorice;
- 1 ČL muškátového orieška;
- polovicu ČL mletého klinčeka.
Zmiešame múku, soľ a maslo. Zalejeme približne štyrmi polievkovými lyžicami vody a dôkladne miešame, dokiaľ sa nám nevytvorí cesto. Cesto vymodelujeme do oblého tvaru, prikryjeme a na hodinu vložíme do chladničky. Zatiaľ si tekvicu prekrojíme na polovicu, očistíme ju od semienok a dužinou nadol ju dáme na približne 50 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Kým tekvica vychladne, pripravíme si cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra. Zapekaciu nádobu vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne do nej vložíme cesto tak, aby jeho okraje presahovali okraje nádoby. Tekvicu vydlabeme a pripravíme z nej pyré, do ktorého pridáme Salko, vajíčko, dva žĺtky, škoricu, muškátový oriešok a klinček. Suroviny dôkladne premiešame a pridáme na cesto v zapekacej nádobe. Pečieme 10 minút v rúre predhriatej na 220 °C. Následne znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne ďalších 20 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť. Pri servírovaní môžeme koláč poliať roztopenou čokoládou alebo si ho môžeme vychutnať spolu s domácou horúcou čokoládou.
Prajeme dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články

Tradičná slovenská klasika, ktorá nechýba na veľkonočnom stole. Varené údené mäso doplnené o poctivý zemiakový šalát je osvedčená kombinácia, ktorú milujú celé generácie. Pripravte si jednoduchý, no výnimočne chutný obed, ktorý vás prenesie späť k sviatočnej atmosfére domova.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.