Skvelý a jednoduchý zelerovo-jablkový šalát s orechmi
Zeler a jablko považujeme za všedný a ľahko dostupný druh zeleniny a ovocia, ktorý si môžeme kúpiť takmer v každom obchode alebo jednoducho vziať zo svojej záhradky. Tieto suroviny však nie sú tak obyčajné. Obsahujú neuveriteľné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré najmä v týchto mesiacoch bezpochyby každý z nás potrebuje. Máme pre vás tip, ako ich rýchlo využiť pri príprave jednoduchého a chutného jedla plného vitamínov.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 200 g zeleru;
- 2 stredne veľké jablká;
- 100 g vlašských orechov;
- 3 lyžice majonézy;
- 2 lyžice bieleho jogurtu;
- šťavu z citróna;
- soľ;
- čierne mleté korenie;
- petržlenovú vňaťku;
- cukor alebo med (podľa chuti);
- 150 g bezkôstkového bieleho hrozna (podľa chuti).
Očistíme si zeler a nakrájame alebo nastrúhame ho na tenké pásiky. Jablká umyjeme a takisto ich nakrájame alebo nastrúhame na rovnakú veľkosť ako zeler. Ak obľubujete nezvyčajné kombinácie chutí, do šalátu môžete pridať aj bezkôstkové biele hrozno, ktorého bobule stačí prekrojiť na polovicu. Všetky suroviny zmiešame dokopy.
Zmiešaním majonézy a bieleho jogurtu pripravíme dresing, ktorý dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Do dresingu môžeme zamiešať aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňatku. Pri servírovaní pridáme dresing navrch alebo ho môžeme zamiešať priamo do šalátu.
Chuť šalátu môžeme obohatiť aj nadrobno posekanými vlašskými orechmi, ktorými naservírované jedlo posypeme. Ak však máte radi miešanie rôznych chutí, môžete pridať aj medom alebo cukrom karamelizované orechy.
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Kuracie mäso so sladkokyslou omáčkou a jazmínovou ryžou patrí k obľúbeným jedlám, ktoré spájajú exotické chute s jednoduchosťou prípravy. Tento recept je ideálny na obed alebo večeru, ktorou zaručene potešíte celú rodinu. Kľúčom je vyvážená kombinácia sladkých, kyslých a slaných chutí spolu s chrumkavou zeleninou a jemnou ryžou.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.