Tip do kuchyne: Ako na vychladený puding bez šupky?

Určite poznáte situáciu, keď si necháte horúci pripravený puding vychladnúť a po chvíli sa vám na ňom spraví nepekná šupka. V čase sa tak premiestnite do materskej školy, kde ste rovnako sledovali šupku na vrchu ochuteného mlieka v pohári. Ak patríte medzi tých, ktorých strasie pri pohľade na takúto šupku na povrchu vašich inak obľúbených pokrmov, máme pre vás riešenie!
Či už budete potrebovať puding do pečenia, do dezertov, alebo si ho vychutnáte len tak v miske, už nemusíte riešiť šupku. Tieto triky môžete využiť napríklad aj pri príprave domáceho likéru, na ktorý sme vydali recept.
Najjednoduchším riešením je spraviť si puding za studena. Ten sa momentálne predáva v obchodov v dvoch príchutiach – vanilka a čokoláda. Takýto puding nie je potrebné variť a je hotový za 3 minúty. Jednoducho pudingový prášok vymiešate elektrickým mixérom spolu so studeným mliekom a lahodný puding je na svete.
Ak ste však zástancom poctivého varenia pudingu, máme pre vás 2 možnosti ako puding nechať stuhnúť bez neustáleho premiešavania. Prvou možnosťou je poprášiť puding hneď po uvarení práškovým cukrom. V takomto prípade nepridáte na začiatku do mlieka cukor, aby váš puding nebol príliš sladký. Povrch pudingu musí byť rovnomerne poprášený práškovým cukrom a nesmiete žiadne miesto vynechať, inak sa vám tento trik nevydarí.
Druhý spôsob zahŕňa zakrytie pudingu. Puding si hneď po tom, ako ho vezmete zo sporáku, resp. hneď ako ho vylejete do misiek, zakryjete potravinovou fóliou. Ak máte puding vo vyššej nádobe, napr. v mliekovari, postačí vám aj obyčajné mikroténové vrecko. To natiahnete na vrch hrnca a na boku zaviažete. Táto metóda sa vám určite osvedčí pri príprave krémov do zákuskov.
TIP na záver: Ak si chcete varenie pudingu ešte viac uľahčiť, vyskúšajte ho pripraviť v mikrovlnke. Nebudete sa tak musieť báť, že vám puding prihorí alebo vykypí počas varenia. V miske, ktorú budete dávať do mikrovlnky si metličkou zmiešate puding, mlieko a cukor. Misku potom vložíte do mikrovlnky na plný výkon. Po 2 minútach puding premiešate a vložíte na ďalšie dve. Ak sa vám puding stále nezdá, môžete ho zohriať na ďalšiu minútu. Všetko závisí od typu vašej mikrovlnky.
Zdroj: (DK)
Odporúčané články

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Chrumkavé na povrchu, voňavé a mäkké vo vnútri – zemiakové placky, známe aj ako harule, patria medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré nikdy nesklamú. Pripravte si ich jednoducho doma podľa overeného receptu, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho majstrovstva.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.