Tip na recept: Cuketové placky s jogurtovým dresingom
Cuketové placky sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchly, chutný a zároveň zdravý pokrm. Kombinácia cuketových placiek s osviežujúcim jogurtovým dresingom zaručuje lahodný zážitok pre každého milovníka ľahkých jedál.

Ingrediencie na cuketové placky:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný alebo pretlačený)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka sušeného oregana alebo tymianu (voliteľné)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Olej na vyprážanie
Postup na cuketové placky:
- Príprava cukety: Cukety nastrúhame nahrubo a preložíme ich do väčšej misy. Posolíme a necháme 10 minút odstáť, aby cuketa pustila šťavu.
- Odstránenie šťavy: Po 10 minútach cuketu poriadne vyžmýkame, aby sme odstránili čo najviac tekutiny. To zabezpečí, že placky budú chrumkavé a nebudú vodnaté.
- Zmiešanie ingrediencií: Do cukety pridáme vajcia, pretlačený cesnak, hladkú múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie a oregano alebo tymian (ak používame). Dobre premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Vyprážanie: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a z cuketového cesta tvarujeme menšie placky. Vyprážame ich na strednom ohni približne 3-4 minúty z každej strany, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
- Odkvapkanie: Hotové placky položíme na papierové utierky, aby sme odstránili prebytočný olej.
Ingrediencie na jogurtový dresing:
- 200 g bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. kôpor, petržlen alebo pažítka) – voliteľné
Postup na jogurtový dresing:
- Príprava dresingu: V miske zmiešame biely jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej. Dochutíme soľou, čiernym korením a prípadne nasekanými bylinkami.
- Odležanie: Dresing necháme chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute lepšie prepojili.
Cuketové placky podávame teplé, spolu s jogurtovým dresingom, ktorý môžeme preliať na placky alebo ho podávať ako dip na namáčanie. Dobrú chuť!

Odporúčané články

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.