Týmito jednoduchými nepečenými koláčmi určite ohúrite!

Kávové zrnká
Kávové zrnká sú jednoduché a ich prípravu si určite užijú aj deti. Navyše sú veľmi rýchlo spravené a kým stuhnú, vy sa môžete venovať niečomu inému.
Budete potrebovať:
- 2 krabičky BB pudingu
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 4 ČL instantnej kávy
- 5 PL rumu
- čokoláda na poliatie
Postup:
Na pracovnú dosku (alebo do väčšej nádoby) si vysypete BB puding, práškový cukor a kávu. Dobre premiešate a pridáte zmäknuté maslo. Prilejete rum a vypracujete cesto, z ktorého budete tvarovať zrnká. Vezmete si malé množstvo, vytvarujete guľôčku, ktorú spučíte na tvar zrnka a príborovým nožom v strede naznačíte čiaru. Hotové zrnká necháte stuhnúť a následne ich môžete obaľovať v roztopenej čokoláde.

Metrový koláč
Tento dvojfarebný koláč z BB keksov je klasikou detstva. Na jeho prípravu budete potrebovať alobal a trpezlivosť, keďže budete musieť správne uložiť každý jeden keksík.
Budete potrebovať:
- 1 balíček svetlých BB keksov
- 1 balíček kakaových BB keksov
- 300 ml mlieka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukor
- 150 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 PL kakaa
- 1 PL rumu
- čokoláda na poliatie
Postup:
Z mlieka, vanilkového pudingu a vanilkového cukru si uvaríte hustý puding. Necháte vychladnúť. Maslo si vyšľaháte s práškovým cukrom a následne primiešate práškový cukor. Túto zmes zmiešate s vychladnutým pudingom a rozdelíte si ju na dve časti. Do jednej z plniek pridáte kakao.
Na pracovnú dosku si rozprestriete alobal a ako domino na neho do stredu začnete ukladať keksy. Jednotlivé keksy spájate plnkami a tak ako farebne striedate keksy, striedate aj plnky. Vznikne vám akýsi rad alebo domino pozliepaných keksov. Zvyšnou plnkou potriete boky a vrch koláča a celý ho následne zabalíte alobalom. Vznikne vám obdĺžnikový tvar. Ten si prenesiete do chladu a necháte stuhnúť. Keď koláč stuhne, polejete ho čokoládou a opäť necháte stuhnúť, tentoraz už bez alobalu.
Koláč po stuhnutí režete šikmo, aby nebolo vidieť miesta, kde sa koláč spájal. Bude tak vyzerať ako tortový rez.
(DK)
Odporúčané články

Chrumkavá kôrka, šťavnaté mäso a silné chute, ktoré rozozvučia slovenskú tradíciu na tanieri. Pečené bravčové koleno s kyslou kapustou, horčicou a chrenom je sviatočný pokrm, ktorý si zaslúži čas aj pozornosť – odmenou vám bude dokonalý nedeľný obed.

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.

Zapekaná brokolica s vajíčkami, zemiakmi a syrom poteší každého, kto hľadá jednoduché, no chutné jedlo bez mäsa. Vďaka základným surovinám, ktoré má väčšina z nás doma, si pripravíte jedlo vhodné aj na opakované zohrievanie, ideálne do krabičky alebo ako rýchle riešenie po náročnom dni.