Týmito jednoduchými nepečenými koláčmi určite ohúrite!
Veľkonočné pečenie môže niekedy prerásť cez hlavu. Najmä, ak sa snažíte mať čo najrozmanitejší podnos s koláčmi. Chcete niečo kyslejšie, niečo sladšie, niečo extra čokoládové – jednoducho chcete vyhovieť každému. A nie vždy sa to vydarí, hlavne, ak nemáte dostatok času. A práve vtedy prídu vhod nepečené koláče.
Raffaello
Guľôčky Raffaello snáď netreba ani predstavovať. Väčšina ich zvykne robiť jednoducho zo salka a kokosu, no my sme skôr fanúšikmi klasiky.
Budete potrebovať:
- 150 ml vody
- 250 g kryštálového cukru
- 125 g Palmarín alebo Hera
- 200 g strúhaného kokosu
- 2 ks vanilkového cukru
- 200 g sušeného mlieka
- cca 50 kusov mandlí alebo lieskových orieškov
Postup:
Vodu s cukrom si dáte do hrnca a necháte 5 minút povrieť. Potom si cukrovú vodu odstavíte a vmiešate do nej Palmarín, kým sa nerozpustí. Následne pridáte 150 g kokosu, vanilkový cukor a sušené mlieko. Dobre všetko rozmiešate a necháte postáť, kým vám hmota nestuhne. Z hotovej hmoty tvarujete guľky, do stredu dáte oriešok a hotovú guľôčku ešte obalíte vo zvyšku kokosu.
Ak máte oriešky v šupke, opražíte ich na suchej panvici, kým sa nezačnú lúpať. Je potrebné ich neustále premiešavať a kontrolovať, aby sa nespálili.
TIP: Ak sa vám oriešky pripália, jednoducho spečenú časť ostrúhajte na malom strúhadle.
Griláž
Griláž je vďačnou pochúťkou pre malých aj veľkých. Navyše sa nemusíte trápiť s cestom a oblátky si kúpite jednoducho v obchode.
Budete potrebovať:
- cca 8 ks oblátok
- 1 ks salko
- 250 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 120 g mletých orechov
Postup:
V panvici si rozpustíte cukor na karamel a keď zhnedne, prilejete k nemu salko. Dobre premiešate a pridáte maslo (najlepšie, keď bude už mierne roztopené). Keď sa maslo spojí s hmotou, odstavíte zmes zo sporáka a vmiešate orechy. Necháte mierne stuhnúť a ešte teplú zmes nanášate na oblátky.
Lyžicou si nanesiete zmes na stred oblátky a od stredu premiestňujete do rohov. Zmes by mala mať približne rovnakú výšku ako oblátky. Výška griláže záleží od toho, koľko oblátok použijete. Z počtu 8 kusov môžete spraviť jednu vysokú alebo dve menšie.
Hotové grilážky prenesiete do chladu a zaťažíte. Môžete ich napr. prikryť kuchynskou utierkou a navrch položiť lopárik alebo knihy. Ak chcete mať istotu, že sa jednotlivé vrstvy spoja, nechajte ich zaťažené celú noc.
Pokračovanie nájdete na ďalšej strane.
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.