Upečte si VIANOČNÉ MEDOVNÍKY, ktoré rozvoňajú váš domov!
Adventné obdobie je už tu a pomaly sa ,,zvianočnieva” všade okolo nás. Nenechajte nič na náhodu a pripravte sa na najkrajšie sviatky roka už v predstihu. V nejednej domácnosti býva zvykom piecť vianočné suché pečivo na začiatku adventu, a verte, že nič vás nenaladí na Vianoce viac, ako vôňa medovníkov!
Pozrime sa spoločne na recept najlepších medovníkov, ktoré si okamžite zamilujete! Nemusíte čakať až do 24. decembra, kým zmäknú a nebude žiadnym prekvapením, ak ich budete piecť vo viacerých dávkach. Sú totižto doslova na zjedenie!
Budete potrebovať:
- 750 g hladkej múky;
- 350 g práškového cukru;
- 1 ČL sódy bikarbóny;
- 2 ČL korenia na perníky;
- 4 kusy vajec;
- 125 g masla;
- 5 PL medu;
- 1 vajce na potretie.
Poleva na perníky:
- bielok;
- 150 g práškového cukru;
- citrónová šťava.
Postup:
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Zmiešajte všetky odmerané sypké ingrediencie, čiže múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, korenie na perníky a preosejeme aspoň 1-krát cez sitko.
- V hrnci si nad parou roztopíte maslo, pridáte vajcia, med a miešate, kým vám nevznikne hmota bez hrudiek. Dávajte pozor, aby sa vám vajcia nezrazili.
- Tekutú časť nalejte do misky so sypkými ingredienciami a postupným miešaním vypracujte perníkovú hmotu.
- Cesto nechajte niekoľko hodín oddychovať v chlade.
- Nakoniec medovníkové cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 1 cm a dajte piecť na vymastený plech.
- Medovníky pravidelne kontrolujte a pečte cca 10-12 min, kým sa nesfarbia dozlata.
- Teplé medovníky potrite rozmiešaným vajíčkom, aby ste im dodali lesk.
- Na záver ozdobte podľa vlastných preferencií.
Lahodné medovníky môžete odložiť do uzavretej nádoby a vyčkať do Vianoc! Avšak medovníky podľa tohto receptu môžete konzumovať aj ihneď po dopečení. Sú totižto lahodné a mäkké.
(NM)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.