Upečte si VIANOČNÉ MEDOVNÍKY, ktoré rozvoňajú váš domov!
Adventné obdobie je už tu a pomaly sa ,,zvianočnieva” všade okolo nás. Nenechajte nič na náhodu a pripravte sa na najkrajšie sviatky roka už v predstihu. V nejednej domácnosti býva zvykom piecť vianočné suché pečivo na začiatku adventu, a verte, že nič vás nenaladí na Vianoce viac, ako vôňa medovníkov!
Pozrime sa spoločne na recept najlepších medovníkov, ktoré si okamžite zamilujete! Nemusíte čakať až do 24. decembra, kým zmäknú a nebude žiadnym prekvapením, ak ich budete piecť vo viacerých dávkach. Sú totižto doslova na zjedenie!
Budete potrebovať:
- 750 g hladkej múky;
- 350 g práškového cukru;
- 1 ČL sódy bikarbóny;
- 2 ČL korenia na perníky;
- 4 kusy vajec;
- 125 g masla;
- 5 PL medu;
- 1 vajce na potretie.
Poleva na perníky:
- bielok;
- 150 g práškového cukru;
- citrónová šťava.
Postup:
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Zmiešajte všetky odmerané sypké ingrediencie, čiže múku, práškový cukor, sódu bikarbónu, korenie na perníky a preosejeme aspoň 1-krát cez sitko.
- V hrnci si nad parou roztopíte maslo, pridáte vajcia, med a miešate, kým vám nevznikne hmota bez hrudiek. Dávajte pozor, aby sa vám vajcia nezrazili.
- Tekutú časť nalejte do misky so sypkými ingredienciami a postupným miešaním vypracujte perníkovú hmotu.
- Cesto nechajte niekoľko hodín oddychovať v chlade.
- Nakoniec medovníkové cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 1 cm a dajte piecť na vymastený plech.
- Medovníky pravidelne kontrolujte a pečte cca 10-12 min, kým sa nesfarbia dozlata.
- Teplé medovníky potrite rozmiešaným vajíčkom, aby ste im dodali lesk.
- Na záver ozdobte podľa vlastných preferencií.
Lahodné medovníky môžete odložiť do uzavretej nádoby a vyčkať do Vianoc! Avšak medovníky podľa tohto receptu môžete konzumovať aj ihneď po dopečení. Sú totižto lahodné a mäkké.
(NM)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.