Úžasné letné koláčiky, ktoré jednoducho musíte vyskúšať
2. Jahodový cheesecake
Na cheesecake budeme potrebovať:
- 240g sušienok
- 140g roztopeného masla
- 500g jemného tvarohu (najlepšie nízkotučného)
- 3 vajcia
- 2 polievkové lyžice zlatého klasu
- citrónová kôra
- ovocie na ozdobu – jahody (pokojne aj iné ovocie, ktoré nájdete vo svojej záhrade)
- okrúhlu formu na pečenie, papier na pečenie
Na polevu budeme potrebovať:
- 100g horkej čokolády na varenie
- 80ml 33%-nej smotany na šľahanie
- 1/2 čajové lyžičky masla
Postup:
V miske zmiešame rozdrvené sušienky s maslom. Snažíme sa o to, aby konzistencia cesta bola jemná, a zároveň aby sa nám cesto nerozpadávalo. Zmes cesta nanesieme na dno formy. Následne pečieme v rúre na 170°C 15 minút. Medzitým ako sa nám cesto pečie, pripravíme si tvarohový krém.
Ako prvé si oddelíme žĺtka a bielka z vajíčok. Následne v miske rozmiešame žĺtka s troma lyžicami cukru. Pre sviežejšiu chuť a arómu nastrúhame do zmesi trošku citrónovej kôry. Pridáme 500g jemného tvarohu a 2 lyžice zlatého klasu, ak nemáme zlatý klas, môžeme použiť aj vanilkový puding. Na záver do tvarohovej zmesi pridáme sneh, ktorý nám vznikol z rozmixovaných bielok. Pridávame ho postupne po lyžičkách, aby bolo cesto vláčne a nadýchané.
Ak sme z rúry vybrali sušienkový korpus, ktorý sme nechali istú dobu postáť a vychladiť, môžeme naň vyliať nadýchaný krém. Jemne ho rozotrieme po celej ploche korpusu a následne pečieme po dobu 50 minút pri 150°C. Primerane upečený korpus vyzerá nasledovne.
Príprava polevy a zdobenie:
Korpus dáme vychladiť po dobu 24 hodín a potom sa môžeme pustiť do prípravy polevy a zdobenia. Roztopíme si 100g čokolády (z našich skúseností postačí aj 80g). Do roztopenej čokolády prilejeme 80ml smotany na šľahanie. Ak však použijete menej čokolády, postačí vám aj 50-60 ml smotany. Do zmesi nakoniec pridáte 2 čajové lyžičky masla. Čokoládová poleva sa vďaka maslu bude krásne lesknúť. Na záver zmes šetrne rozotrieme.
Zdobeniu sa medze nekladú. My sme použili jahody, maliny a černice, ktoré sme doplnili drobnými lístkami mäty. Ak však radi experimentujete, nebráňte sa ani ríbezliam či egrešom, ktoré práve v tomto čase dozrievajú v každej záhrade.
Tak teda, čo poviete? Myslíme si, že za tento výtvor by ste sa nemuseli hanbiť ani v cukrárni. Na záver už len prajeme dobrú chuť a veľa ďalších chutných receptov.
Autor: Dominika Brečková
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.