Stredoškolskí „inžinieri“
Keď sa vo fyzikálnom laboratóriu na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach pokazila varná kanvica, nevyhodili ju. Namiesto nákupu nového prístroja zvolila učiteľka Mária Hrivňáková originálnejšie riešenie.
Učiteľka fyziky M. Hrivňáková žiakov motivovala, aby nefunkčnú súčiastku nanovo vyrobili. „Okrem toho, že neznečisťujeme životné prostredie a šetríme školské peniaze, mohli uplatniť svoje vedomosti v praxi,“ hovorí M. Hrivňáková „Našťastie máme šikovných študentov, ktorí projekt doviedli do konca,“ dodala.
Chlapci pomocou posuvného meradla trpezlivo zisťovali rozmery drobného dielu. V dizajnérskom programe si potom vymodelovali jeho digitálnu verziu. Keď bolo všetko pripravené, prišiel rad na výrobu. Komponent vytlačila 3D tlačiareň za menej ako hodinu.
[ad][/ad]Stredoškolskí „inžinieri“ sa počas projektu učili na vlastných chybách. „Súčiastku sme museli vyrobiť na dvakrát. Tá prvá sa nám totiž zlomila pri ručnom obrusovaní,“ hovorí študent Richard Maguľák. S druhou už zaobchádzali opatrnejšie a nakoniec ju aj namontovali.
Poskladanú varnú kanvicu konštruktéri z 3. A pred očami našich redaktorov po prvýkrát zapojil do zásuvky. S očakávaním v očiach spotrebič zapli a – prístroj fungoval! Voda zovrela a opravený diel zariadenie vypol. Misia bola úspešná…
Foto: Tomáš Hrivňák(TOH)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.