Tradičný ukrajinský boršč
Sýta polievka ukrajinského pôvodu sa nazýva boršč. Úplným základom je vývar z mäsa a zeleniny, no chýbať nesmie ani základná ingrediencia, ktorou je červená repa. Pravý boršč spoznáte podľa sýtej červenej farby.
Budete potrebovať:
- olej/bravčová masť
- ocot
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g slaniny
- čierne korenie, soľ
- ½ hlávková kapusta
- 2 bobkové listy
- 2 ks mrkvy
- 2 ks zeleru
- 2 ks petržlenu
- 500 g hovädzieho mäsa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- Kyslá smotana (na dochutenie)
Hovädzie mäso umyte a v celku ho vložte do hrnca s vodou. Vodu dosoľte, okoreňte a pridajte aj bobkové listy. Mäso je potrebné variť domäkka, čo trvá cca 2 hodiny. Počas varenia mäsa na rad prichádza cvikla, ktorú si ošúpte a dajte variť na 15 minút. Často sa k cvikle zvykne pridávať lyžica octu.
Do druhého hrnca si roztopte bravčovú masť alebo olej. Slaninu, cibuľu, cesnak, petržlen aj mrkvu popražte. Popraženú zeleninu a slaninu zalejte vývarom z mäsa, pridajte nakrájanú hlávkovú kapustu a varte domäkka.
Uvarenú cviklu si nakrájajte na kocky a pridajte k vývaru. Kvôli chuti a farbe môžete pridať aj paradajkový pretlak, no tento krok môžete pokojne vynechať.
Uvarený boršč podávajte s kyslou smotanou. Prajeme vám dobrú chuť!
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.