Vláda nám daruje jednorazový štátny sviatok
Tohtoročný 30. október by mal byť štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. S takýmto návrhom prišiel v stredu na rokovanie vlády jej predseda Peter Pellegrini (Smer-SD), ministri ho odobrili. Návrh zákona premiér predloží do Národnej rady SR, kde ho uvedie ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).
Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného Česko-slovenského štátu. S návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku nesúhlasila koaličná SNS. Stotožnila sa s obavou zamestnávateľov, že by išlo o precedens. „Nevidíme dôvod, aby sa takého mimoriadne sviatky zavádzali aj do budúcnosti,“ uviedla vo svojom vyhlásení.
„Slovenská republika má dva štátne sviatky, ktorými si pripomíname našu modernú históriu. To je Deň vzniku Slovenskej republiky a Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tieto štátne sviatky považujeme za dostatočné. Výročie Martinskej deklarácie alebo Deklarácie slovenského národa je pamätným dňom, čo plne postačuje,“ uviedla SNS vo vyhlásení.
[ad][/ad]V pondelok (21. 5.) sa na vyhlásení 30. októbra 2018 za jednorazový štátny sviatok nedohodla tripartita. Podporu, naopak, návrhu z Úradu vlády SR deklaroval prvý viceprezident Združenia miest a obcí (ZMOS) Jozef Dvonč. Bod tak pokračoval na ďalšie legislatívne konanie s rozporom.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.