Vláda nám daruje jednorazový štátny sviatok
Tohtoročný 30. október by mal byť štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. S takýmto návrhom prišiel v stredu na rokovanie vlády jej predseda Peter Pellegrini (Smer-SD), ministri ho odobrili. Návrh zákona premiér predloží do Národnej rady SR, kde ho uvedie ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).
Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného Česko-slovenského štátu. S návrhom na vyhlásenie jednorazového štátneho sviatku nesúhlasila koaličná SNS. Stotožnila sa s obavou zamestnávateľov, že by išlo o precedens. „Nevidíme dôvod, aby sa takého mimoriadne sviatky zavádzali aj do budúcnosti,“ uviedla vo svojom vyhlásení.
„Slovenská republika má dva štátne sviatky, ktorými si pripomíname našu modernú históriu. To je Deň vzniku Slovenskej republiky a Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tieto štátne sviatky považujeme za dostatočné. Výročie Martinskej deklarácie alebo Deklarácie slovenského národa je pamätným dňom, čo plne postačuje,“ uviedla SNS vo vyhlásení.
[ad][/ad]V pondelok (21. 5.) sa na vyhlásení 30. októbra 2018 za jednorazový štátny sviatok nedohodla tripartita. Podporu, naopak, návrhu z Úradu vlády SR deklaroval prvý viceprezident Združenia miest a obcí (ZMOS) Jozef Dvonč. Bod tak pokračoval na ďalšie legislatívne konanie s rozporom.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.