Košická vrana vyletela, netradične, nad Baškou
Už po piatykrát sa stretli milovníci historických leteckých modelov z celého Slovenska práve v Košiciach. Svoje zastúpenie mali Medzilaborce, Nitra, Prešov a Košice. Košickú vranu organizuje Model klub VSŽ Košice a je už tradične súčasťou osláv Dní mesta Košice. Nepríjemné počasie, ktoré podčiarkoval silný vietor nenastavil práve ideálne podmienky. Tento rok sa presunuli z tradičného miesta, lúky nad sídliskom KVP, za obec Baška. „Už včera začal fúkať silný vietor a tam by sme boli prakticky v závetrí, čo je pre nás nevhodné. Vietor by potom modely odvial až niekde k Myslave,“ smeje sa organizátor a predseda Model klub VSŽ Košice Ladislav Virág. Súťažili modely vyrobené do roku 1950. „Vtedy sa modely stavali z bazy, smrekových nosníkov, obťahovali sa papierom a lakovali. Boli ľahké a nepotrebovali prakticky vietor. No dnes nás zastihol typický košický vietor, tak sme sa museli prispôsobiť,“ dodal Virág.
Foto: Monika Kacejová
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.