Novorodenecké oddelenie v Nemocnici Šaca dostalo život zachraňujúce prístroje
Novorodenecké oddelenie Nemocnice Košice – Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, prevzalo set prístrojov na záchranu života rizikových novorodencov, ktoré získalo cez projekt nadácie Pontis a spoločnosti Lidl s názvom Rozprávky, ktoré potešia všetky deti. Informovala o tom dnes hovorkyňa skupiny AGEL Marta Csergeová.
Zostava prístrojov obsahuje univerzálne využiteľné výhrevné lôžko, mobilnú resuscitačnú sadu pre podporu dýchania, odsávaciu jednotku, fibrooptický laryngoskop, pulzný oxymeter s diagnostickým softvérom na odhalenie vrodených vývojových chýb srdca u novorodencov a injekčný dávkovač pre kontinuálne podávanie liekov a roztokov.
„Veľmi ma potešilo, že sme dostali možnosť zapojiť sa do projektu a uchádzať sa o set na záchranu života novorodenca. Naše pracovisko tak mohlo obnoviť prístrojové vybavenie zachraňujúce životy tých najbezbrannejších,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia Slávka Virágová. Doložila, že budú efektívne využívať všetky darované prístroje a poslúžia pri resuscitácii, sledovaní novorodencov so sťaženou popôrodnou adaptáciou a tiež pri skríningu srdcových chýb.
Ako uviedla Csergeová, na výhrevné lôžko sa uloží každé bábätko na prvé ošetrenie a vyšetrenie hneď po narodení. V minulom roku si ho na novorodeneckom oddelení Nemocnice Košice – Šaca vyskúšalo 1 980 detí, pričom 50 z nich bolo treba resuscitovať.
(SITA)
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.