Počítačová mini hra, ktorú navrhli školáci dostala reálnu podobu
Program MyMachine Slovakia, ktorý zastrešuje Karpatská nadácia predstavil prvé tohtoročné vynálezy. V rámci programu sa spojili študenti stredných a vysokých škôl, aby spoločne vyrobili vynálezy, ktoré si vysnívali deti na základných školách.
MyMachine je výnimočný v tom, že prepája všetky tri úrovne vzdelávacieho systému.
„Deti na základných školách nakreslia svoje vysnívané vynálezy. Študenti vysokých škôl spracujú nápady do realizovateľných konceptov, ktoré študenti stredných škôl premenia na funkčné prototypy,“ povedala Žofia Teplická z Karpatskej nadácie, ktorá program realizuje na Slovensku.

Počítačová hra na základe kresby
Deti zo Základnej školy Hroncová v Košiciach vymysleli ešte na jeseň minulého roka zaujímavé vynálezy, ktoré chceli preniesť do reality. Na koncepte pracovali študenti Fakulty elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity, a preto sa rozhodli vytvoriť na základe kresieb počítačovú hru. S hernou grafikou pomáhali študenti odboru Digitálna maľba zo Školy umeleckého priemyslu v Košiciach.
„Náš vynález sa volá MyMachine mini hry. Jeho úlohou je zabaviť deti, keďže jednotlivé mini hry sú založené na kresbách, ktoré oni vytvorili. Vynález pozostáva z troch zábavných hier. Sú to inteligentná križovatka, staranie sa o zvieratko a autíčko na vodu, “ približuje vynález Samuel Antoška, študent Fakulty elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity.

Koronakríza výrobu pozastavila
Keďže sa jednalo o počítačovú hru, ktorú je možné programovať aj z domu, podarilo sa tento vynález dokončiť aj napriek koronakríze. „Hru si môžu deti stiahnuť z webstránky karpatskanadacia.sk/mymachineslovakia a hrať, koľko im rodičia dovolia,” uviedla Žofia Teplická.
Výrobu ostatných piatich vynálezov museli kvôli zavretým stredným školám prerušiť. „Na jeseň však plánujeme výrobu obnoviť a všetky vynálezy predstavíme na veľkej spoločnej záverečnej oslave MyMachine Slovakia EXPO 2020, ktorá sa bude konať koncom roka,” dodala Ž. Teplická, koordinátorka programu.
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.