Zdravé jedlo je chutné !
Mesto Košice sa prostredníctvom oddelenia školstva zapojilo do projektu Zdravá jedáleň v školskom zariadení. Odborníci na školské stravovanie sa rozhodli hravou a pútavou formou dokázať, že aj zdravé jedlo môže byť chutné a nalákať tak malých stravníkov na zelený jedálny lístok. “V takomto rozsahu ako v Košiciach tento projekt ešte na Slovensku prezentovaný nebol,” uviedla dnes hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.
Prezentácia sa uskutoční v stredu (22.3.) v školskej jedálni pri Základnej škole (ZŠ) na Požiarnickej ulici v Košiciach. Skúsený šéfkuchár pripraví obedové menu pre všetkých stravníkov vybranej školy a následne pripraví niekoľko druhov zdravých jedál z nových receptúr pre školské stravovanie.
Na prezentáciu od 13.45 do 15.00 h sú pozvaní zamestnanci škôl a vedúce školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. “Sú to práve tí, ktorí sa najviac snažia s malými stravníkmi komunikovať, poznať ich názor, vedú deti k správnym stravovacím návykom a kultúrnemu stolovaniu. V priebehu roka organizujú rôzne aktivity zamerané na propagáciu zdravej výživy detí v spolupráci s kuchármi špecialistami, ktorých hlavným cieľom je identifikovať moderné trendy v gastronómii s možnosťou využitia aj v školskom stravovaní,” uviedla Šnajdárová.
K populárnym podujatiam patrí každoročná prezentácia jedál pri príležitosti Svetového dňa výživy, kde majú rodičia i široká verejnosť možnosť nahliadnuť do školského jedálnička. Taktiež každoročná oslava Svetového dňa mlieka hravou formou pripomína dôležitosť pitia mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov.
Potreba kvalitného a zdravého stravovania je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, pričom obzvlášť dôležité je budovanie správnych stravovacích návykov už od útleho veku dieťaťa.
(TASR)
Ilustračné foto: shutterstock
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.