Východoslovenská energetika podporí vznik nových klimatických záhrad v školách
Východoslovenská energetika (VSE) podporí vznik nových klimatických záhrad v areáloch škôl na východnom Slovensku. Kompletnú realizáciu a príslušné školenia pre pedagógov a deti zabezpečí Občianske združenie SOSNA, autor projektu. Vzájomná spolupráca nadväzuje na službu Zelená energia, ktorú VSE svojim zákazníkom predstavila v apríli tohto roku. Informovala o tom Katarína Šulíková z VSE.
„Klimatické záhrady sú jedným zo šiestich projektov, ktoré počas tohto roka podporíme. Veríme, že klimatické záhrady budú prínosom pre školy ako inštitúcie, pre pedagógov ako pre šíriteľov vzdelania a mienkotvorcov, a pre deti ako pre našu budúcu generáciu, ktorá si zaslúži kvalitný život na zdravej planéte, “ uviedol riaditeľ divízie Obchod a predseda predstavenstva VSE Miroslav Kulla.
Pri realizácií záhrad vychádza SOSNA z troch kľúčových oblastí, v ktorých školské záhrady môžu pomôcť klíme. Pomáhajú regulovať teplotu okolia a zmierňujú extrémne výkyvy, podporujú zadržiavanie dažďovej vody v pôde a zlepšujú mikroklímu a viažu uhlík v pôde a dreve, a tak bránia jeho úniku do atmosféry.
„V SOSNE sa 10 rokov venujeme plánovaniu a tvorbe školských prírodných záhrad. Naše záhrady sú nami vytvorené plochy, ktoré na jednej strane minimalizujú emisie skleníkových plynov a na druhej strane podporujú pohlcovanie skleníkových plynov. Sú to teda záhrady, ktoré výraznejšie zmenšujú našu uhlíkovú stopu a pomáhajú zadržiavať vodu v krajine,“ uviedla Silvia Szabóova zo SOSNY.
Súčasťou celého procesu je aj vzdelávanie o klimatickej zmene a o tom, ako a čo sa na miestnej úrovni dá urobiť. Pre školy je pripravený program školení pre učiteľov, aktivity a metodické materiály.
Zdroj: SITA (bh)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.