Východoslovenská energetika podporí vznik nových klimatických záhrad v školách
Východoslovenská energetika (VSE) podporí vznik nových klimatických záhrad v areáloch škôl na východnom Slovensku. Kompletnú realizáciu a príslušné školenia pre pedagógov a deti zabezpečí Občianske združenie SOSNA, autor projektu. Vzájomná spolupráca nadväzuje na službu Zelená energia, ktorú VSE svojim zákazníkom predstavila v apríli tohto roku. Informovala o tom Katarína Šulíková z VSE.
„Klimatické záhrady sú jedným zo šiestich projektov, ktoré počas tohto roka podporíme. Veríme, že klimatické záhrady budú prínosom pre školy ako inštitúcie, pre pedagógov ako pre šíriteľov vzdelania a mienkotvorcov, a pre deti ako pre našu budúcu generáciu, ktorá si zaslúži kvalitný život na zdravej planéte, “ uviedol riaditeľ divízie Obchod a predseda predstavenstva VSE Miroslav Kulla.
Pri realizácií záhrad vychádza SOSNA z troch kľúčových oblastí, v ktorých školské záhrady môžu pomôcť klíme. Pomáhajú regulovať teplotu okolia a zmierňujú extrémne výkyvy, podporujú zadržiavanie dažďovej vody v pôde a zlepšujú mikroklímu a viažu uhlík v pôde a dreve, a tak bránia jeho úniku do atmosféry.
„V SOSNE sa 10 rokov venujeme plánovaniu a tvorbe školských prírodných záhrad. Naše záhrady sú nami vytvorené plochy, ktoré na jednej strane minimalizujú emisie skleníkových plynov a na druhej strane podporujú pohlcovanie skleníkových plynov. Sú to teda záhrady, ktoré výraznejšie zmenšujú našu uhlíkovú stopu a pomáhajú zadržiavať vodu v krajine,“ uviedla Silvia Szabóova zo SOSNY.
Súčasťou celého procesu je aj vzdelávanie o klimatickej zmene a o tom, ako a čo sa na miestnej úrovni dá urobiť. Pre školy je pripravený program školení pre učiteľov, aktivity a metodické materiály.
Zdroj: SITA (bh)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


