Čo by ste mali vedieť, ak vlastníte psa? Toto sú vaše povinnosti
Túžili ste po domácom zvieratku a rozhodli ste sa pre psa? S jeho vlastníctvom sa však viažu aj povinnosti.
Po tom, ako si domov privediete či už šteniatko alebo psa, vás čaká prvá povinnosť a tou je evidencia. Každý pes, ktorý bol na jednom mieste v rámci Slovenskej republiky držaný viac ako 90 dní, musí byť zaevidovaný. Na evidenciu máte 30 dní po uplynutí doby 90 dní. Do evidencie sa zapisuje aj strata či úhyn psa. Ak nastanú nejaké zmeny údajov alebo skutočností, ste ako majiteľ povinný ich nahlásiť obci, v ktorej ste evidovali svojho psa.
Po evidencii vám obec vydá známku psa, ktorú musíte mať vždy so sebou. Táto známka slúži na preukázanie totožnosti vášho psa. Ak by sa vám stalo, že ste túto známku stratili alebo vám bola odcudzená, ste povinný túto skutočnosť nahlásiť obci do 14 dní. Obec vám následne vydá novú známku, ktorá je už za poplatok.
V prípade, že majiteľ psa povinnosť evidencie nedodrží, môže mu byť udelená sankcia, ktorá siaha až do výšky 165€. Ak budete vyzvaný k preukázaniu totožnosti vášho psa jeho známkou a nebudete ju mať pri sebe alebo ju z nejakého iného dôvodu neposkytnete, môžete dostať pokutu až do výšky 65€.
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.