Fotoglosa: Rozprávky košických košov
Kto by ich nemal rád? Každému ich v mladosti čítavali a prostredníctvom nich, tak ako aj dnešné deti, sme prežívali životy rozprávkových postáv.
Ale rozprávky píšu aj košické smetné koše. Tento týždeň sa však vyskladala taká trošku netypická rozprávka. Bolo – nebolo, bol raz jeden kôš, ktorý bol veľmi sám. A tak mu dobrí ľudia prihodili na chrbát Anču. Anči sa však pokazila mikrovlnka, a preto nestihla pre svojho milovaného pripraviť večeru. Ten sa nahneval a ruže, ktoré mal pre ňu pripravené, jednoducho vyhodil…
[ad][/ad]Rozprávky sú z iného sveta, ale tí, ktorí napísali túto, to už akosi prehnali. Určite by sa tento príbeh skončil lepšie v niektorom z košických zberných dvorov. Hoci ruže aspoň trochu skrášlili celú ulicu.
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.