
Zaujímavosti

Veľká noc, významný kresťanský sviatok spojený so zmŕtvychvstaním Ježiša Krista, prináša rozmanité tradície, ktoré sa líšia podľa regiónov a krajín.

Veľkonočné sviatky, najvýznamnejší kresťanský sviatok, oslavujú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Spájajú sa s príchodom jari a zahŕňajú bohaté tradície, ako sú šibačka, kraslice či pôstne jedlá, ktoré sa dodržiavajú dodnes. Ich pôvod siaha k židovskému sviatku Pesach, ktorý oslavuje oslobodenie Izraelitov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša.

Dnes, na Zelený štvrtok, sa začína Veľkonočné posvätné trojdnie, ktoré zahŕňa Zelený štvrtok, Veľký piatok a Bielu sobotu. Tieto dni sú pre kresťanov časom pripomienky smrti Ježiša Krista, jeho uloženia do hrobu a zmŕtvychvstania na Veľkonočnú nedeľu. Každý z nich nesie hlboký liturgický význam a bohatú symboliku.

Zeleným štvrtkom sa začína Veľkonočné posvätné trojdnie alebo triduum – Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota. Všetky dni majú bohatý liturgický obsah a symboliku. Je to spoločné pomenovanie dní, v ktorých si cirkev pripomína Kristovu smrť na Veľký piatok, Krista uloženého v hrobe na Bielu sobotu a Kristovo zmŕtvychvstanie na Veľkonočnú nedeľu.

Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.

Kvetná nedeľa, ktorá tento rok pripadá na 13. apríla, je v poradí šiestou pôstnou a zároveň poslednou nedeľou v 40-dňovom období veľkého pôstu, ktorý sa začal Popolcovou stredou. Táto nedeľa je známa i pod názvom Palmarum – podľa palmových ratolestí, ktorými ľudia v Jeruzaleme radostne vítali prichádzajúceho Ježiša Krista. Nedeľa sa však nazýva aj Pašiová (odvodené z latinského passio – utrpenie). V kresťanských chrámoch sa čítajú pašie.

Chrumkavé na povrchu, voňavé a mäkké vo vnútri – zemiakové placky, známe aj ako harule, patria medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré nikdy nesklamú. Pripravte si ich jednoducho doma podľa overeného receptu, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho majstrovstva.

Druhé predbežné výsledky ankety KOŠICE: DNES, v ktorej sme vám dali priestor na hlasovanie o tom, koho by ste si zvolili za primátora Košíc sú tu a vidíme, že do top trojky sa už dostáva aktuálny primátor Jaroslav Polaček, čo môže znamenať, že aj napriek počiatočnému “boomu” je z dlhodobého hľadiska stále relevantným hráčom.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

S jarným počasím zvyšuje svoju aktivitu i najväčšia šelma na Slovensku, medveď hnedý. Po zimnej hibernácii vyhladované zvieratá vyrážajú do terénu, ich prioritou je hľadanie potravy.

Kresťania si 25. marca pripomínajú sviatok zázračného počatia Ježiša Krista. Slávnosť Zvestovania Pána pripomína moment, keď sa Boh stal človekom.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Spolu s otepľovaním sa prebúdzajú k väčšej aktivite aj kliešte. Na Slovensku ich je šesť druhov, avšak epidemiologicky najvýznamnejším druhom pre človeka je kliešť obyčajný, ktorý začína byť aktívny pri teplotách pôdy v rozmedzí päť až sedem stupňov Celzia.

Slovenské modelky zaznamenali výrazný úspech na prestížnej svetovej modelingovej súťaži Miss Supertalent of the World & Fashion Week, ktorá sa konala v Južnej Kórei od 19. do 28. februára 2025. Absolútnou víťazkou sa stala Barbora Šuňavská, rodáčka z Levoče a študentka operného spevu na VŠMU v Bratislave.

V jarných a letných mesiacoch budú po slovenských cestách opäť jazdiť špeciálne autá, ktoré budú zachytávať panoramatické snímky pre službu Street View.

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Dnešná Popolcová streda (5. marca) je začiatkom Veľkého pôstu, ktorý trvá 40 dní a končí sa Veľkou nocou. Pôst má pre kresťanov hlboký duchovný význam, keďže symbolizuje pokánie, sebadisciplínu a prípravu na zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Napriek tomu mnohí nevedia, ako sa správne postiť a čo všetko toto obdobie zahŕňa.

Šošovicová polievka na kyslo s klobásou je výdatné a chutné jedlo, ktoré spája jemnú krémovú konzistenciu so sýtosťou údenej klobásy. Vďaka octu získava príjemne kyslastú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s arómou korenín a zeleniny. Podávajte s čerstvým chlebom a vychutnajte si pravú domácu pohodu.