Jahodová sezóna: Čo všetko môžete z jahôd pripraviť?
Jahodová sezóna je v plnom prúde a na internete sa objavuje množstvo inzerátov s ponukami jahôd v rôznych cenových reláciách. Niekoho možno odradia ceny, niekoho však minimálne množstvo na odber, kde vyvstáva otázka: “Čo budem robiť s toľkými jahodami?” My vám prinášame niekoľko receptov, vďaka ktorým zaručene spracujete každú kúpenú jahodu.
Jahodový dezert
Takisto veľmi jednoduchý recept, navyše pri tomto nemusíte čakať štyri hodiny na stuhnutie, úplne postačí, že suroviny budete mať priamo z chladničky a dezert si môžete vychutnať hneď. Budete potrebovať:
- jahody;
- mascarpone;
- tvaroh jemný;
- práškový cukor;
- čokoládu na varenie;
- piškóty;
- dezertný pohár.
Postup:
Do pohára pridajte na spodok piškóty, ak sú väčšie, nebojte sa ich podrviť. V miske si zmiešajte mascarpone, tvaroh a cukor (podľa chuti). Polovicu zmesi si oddeľte do druhej misky, kde pridajte roztopenú čokoládu.
TIP: čokoládu rozpusťte nad vodným kúpeľom, nechajte vychladnúť a až tak primiešajte k mascarpone a tvarohu. Rozhodne nerozpúšťajte čokoládu v mikrovlnke.
Do pohára následnej pridajte jednu zmes, potom druhú. Ak chcete, aby vyzeral váš dezert estetickejšie, môžete ho vrstviť na viackrát. Na vrch pridajte rozmixované jahody s cukrom a máte hotovo!
Palacinky s jahodami
Chcete potešiť svoju polovičku či urobiť radosť svojim deťom? Pripravte vynikajúce palacinky s jahodami a šľahačkou! Na cesto budete potrebovať:
- 2 vajíčka;
- 500 ml mlieka;
- cca 200g hladkej múky;
- 1 balík vanilkového cukru;
- štipku soli;
Postup:
V miske zmiešajte všetky suroviny dokopy tak, aby ste dostali nie príliš riedke a zároveň nie príliš husté cesto. Ak si nie ste istý, vyskúšajte spraviť jednu palacinku, ak sa vám trhá, mali by ste pridať ešte múku.
Na rozpálenú panvicu si so štetcom naneste malú vrstvu oleja a následne nalejte jednu naberačku cesta. Otočte približne po minúte.
Hotové palacinky naplňte nutelou alebo džemom. Na vrch pridajte šľahačku a jahody. Dobrú chuť!
Jahodová zmrzlina
Čo môže byť znamenitejšie, ako vynikajúca domáca jahodová zmrzlina v teplom počasí? Ak ste milovník zmrzliny, rozhodne by ste si ju mali skúsiť pripraviť. Budete potrebovať:
- približne 100-200 g jahôd (čím viac pridáte jahôd, tým viac bude sorbet);
- 250 ml šľahačkovej smotany;
- 1 vajce;
- vanilkový cukor;
- práškový cukor;
- citrónovú šťavu / citrónku;
- nádobu na zmrzlinu.
Postup:
Jahody si vopred rozmixujte. Samostatne si vyšľahajte žĺtok s cukrom (vanilkovým a práškovým; všetko podľa chuti), bielko a smotanu na šľahanie. Keď máte tieto tri ingrediencie vyšľahané, do bielka pridajte smotanu a potom žĺtok. Následne pridajte rozmixované jahody a všetko dobre premiešajte. Celú zmes prelejte do nádoby na zmrzlinu a nechajte v mrazničke až do stuhnutia.
(JL)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.