Jednoduchý recept na jesenný slivkový koláč

Nemáte inšpiráciu na využitie jesenného ovocia? Prinášame vám jednoduchý tradičný recept na sezónny slivkový koláč, ktorý vám osladí každý sychravý deň.
Na prípravu budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej múky;
- 300 g kryštálového cukru;
- 6 g prášku do pečiva;
- 250 g masla;
- vajce;
- štipku soli;
- vanilkovú arómu.
Slivková vrstva:
- 500 g odkôstkovaných sliviek;
- 170 g kryštálového cukru;
- šťavu z polovice citróna;
- cca 4 PL Gustinu.
V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, maslo, vajce, soľ a vanilkovú arómu. Premiešavame, dokiaľ nám zo surovín nevznikne mrvenička. Viac ako polovicu pripraveného cesta rovnomerne poukladáme na vymastený plech. V nádobe zamiešame umyté a odkôstkované slivky prerezané na štvrtiny, cukor, citrónovú šťavu a Gustin. Vzniknutú slivkovú zmes pridáme na cesto a následne zasypeme zvyšnou mrveničkou. Koláč pečieme približne 30-40 minút v rúre rozohriatej na 200 °C. Po upečení zákusok necháme vychladnúť. Nakoniec ho môžeme posypať práškovým cukrom a dozdobiť lístkami čerstvej mäty. Dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.