Prekvapte návštevu lahodným veľkonočným menu
Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.

CHUTNÁ MRKVOVÁ TORTA
Ingrediencie na cesto:
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- Štipka jedlej sódy
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 4 vajcia
- ½ šálky rastlinného oleja
- 3 šálky nastrúhanej mrkvy
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov
Ingrediencie na krém:
- 1 balenie Philadelphie (alebo mascarpone, cca 200–250 g)
- 150 g masla (mäkkého)
- 1 šálka práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Postup:
Príprava cesta:
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny.
- Pridajte olej a premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a škoricu.
- Sypké prísady vmiešajte do vajíčkovej zmesi.
- Nakoniec primiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
- Hotové cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Pečenie:
- Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40 minút.
- Po upečení nechajte tortový korpus vychladnúť a potom ho pozdĺžne rozrežte na dve časti.
Príprava krému:
- Maslo vyšľahajte s práškovým a vanilínovým cukrom do peny.
- Pridajte Philadelphiu alebo mascarpone a vyšľahajte hladký krém.
Dokončenie torty:
- Spodnú časť korpusu potrite polovicou krému a priklopte druhou časťou.
- Zvyšným krémom potrite povrch a boky torty.
- Tortu nechajte odležať v chladničke aspoň 2–3 hodiny pred podávaním.

JARNÁ ROLÁDA
Ingrediencie na cesto:
- 450 g mrazeného sekaného špenátu (rozmrazeného a odkvapkaného)
- 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
- 150 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2 lyžice oleja (napr. slnečnicového)
Ingrediencie na plnku:
- 1 balenie taveného syra (cca 150–180 g)
- 120 g masla (mäkkého)
- 1 uvarené vajce (najemno nakrájané)
- ½ menšej bielej cibule (najemno nasekanej)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Príprava cesta:
- Rozmrazený špenát dobre vyžmýkajte a premiešajte so žĺtkami, múkou, práškom do pečiva, olejom a štipkou soli.
- Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne ich zapracujte do špenátovej zmesi.
- Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečenie:
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10–15 minút.
- Po upečení roládu aj s papierom opatrne zrolujte (ešte za tepla) a nechajte vychladnúť.
Príprava plnky:
- Maslo vyšľahajte s taveným syrom do hladkého krému.
- Pridajte najemno nasekané vajce, cibuľu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
Dokončenie rolády:
- Vychladnuté cesto rozviňte, odstráňte papier na pečenie a natrite pripravenou plnkou.
- Opäť zrolujte, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 1–2 hodiny.
Servírovanie:
- Roládu krájajte na plátky ostrým nožom.
- Podávajte ako predjedlo, slaný zákusok alebo súčasť obloženej misy.

JEDNOHUBKY S MEDVEDÍM CESNAKOM A SYROM
Ingrediencie na cesto:
- 21 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
Ingrediencie na plnku:
- 250 g masla (mäkkého)
- 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku (najemno nasekaného)
- 100 g tvrdého syra (nastrúhaného)
- Soľ podľa chuti
Na potretie a posyp:
- 1 vajce (rozšľahané)
- Sezamové semienka (prípadne ľanové alebo mak)
Postup:
Príprava cesta:
- Z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravte kvások. Nechajte ho 10–15 minút odpočívať na teplom mieste.
- Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, vajce, olej, zvyšné mlieko a pripravený kvások.
- Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť približne 50 minút prikryté utierkou.
Príprava plnky:
- Maslo vyšľahajte do peny.
- Pridajte nastrúhaný syr, nasekaný medvedí cesnak a dochuťte soľou.
- Všetko dôkladne premiešajte do hladkej nátierky.
Formovanie jednohubiek:
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik.
- Natrite ho pripravenou plnkou a zrolujte ako závin.
- Z rolády nakrájajte kúsky hrubé asi 2 cm a ukladajte ich reznou stranou na plech s papierom na pečenie.
Pečenie:
- Každý kúsok potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15–20 minút dozlatista.
Servírovanie:
- Jednohubky podávajte teplé alebo studené ako slané pohostenie na stôl.
- Výborne sa hodia na oslavy, pikniky či ako súčasť veľkonočného stola.

Odporúčané články

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Tradičná slovenská klasika, ktorá nechýba na veľkonočnom stole. Varené údené mäso doplnené o poctivý zemiakový šalát je osvedčená kombinácia, ktorú milujú celé generácie. Pripravte si jednoduchý, no výnimočne chutný obed, ktorý vás prenesie späť k sviatočnej atmosfére domova.