Rast vlasov, sirup proti kašľu či podpora imunity? Prírodná lekáreň našich starých mám funguje dodnes
2. Skorocelový sirup proti kašľu
Skorocel kopijovitý je naozaj všestrannou liečivou bylinou, ktorá obsahuje flavonoidy, enzýmy, triesloviny, labenzým, pektín, vápnik, draslík, ale aj známy vitamín C. Už z jeho názvu vyplýva poznanie o tom, že skorocel „celí rany“. Okrem toho je však skvelým pomocníkom pri všetkých ochoreniach dýchacích orgánov. Pomáha pri zahlieneniu, kašli, čiernom kašli či dokonca pri pľúcnej tuberkulóze. My si dnes predstavíme skorocelový sirup proti kašľu, ktorý sa nepochybne stane významným pomocníkom vo vašej domácnosti.
Na sirup budeme potrebovať:
- 5 hrstí listov skorocelu kopijovitého
- 100 ml vody
- 200 – 250 g trstinového cukru
- 250 – 300 g včelieho medu
Postup:
Listy skorocelu umyjeme a nakrájame, môžeme ich aj rozmixovať. Následne ich dáme do menšieho hrnca a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme cukor a pomaličky na miernom ohni dusíme. Je dobré, ak byliny neprejdú varom, pretože v nich uchováme všetky liečivé látky, ktoré sú potrebné na liečenie kašľa. Do teplej zmesi pridáme med a za stáleho miešania ho roztopíme. Varíme, kým zmes nenadobudne hustejšiu konzistenciu. Následne sirup scedíme cez plátno. Na uskladnenie sirupu používame tmavé uzatvárateľné fľaše. Skorocelový sirup skladujeme v chlade. Domáci liek proti kašľu nám pomôže v každom sychravom období, ba dokonca vám určite bude chutiť. Podávame ho po lyžičkách.

Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

