Rast vlasov, sirup proti kašľu či podpora imunity? Prírodná lekáreň našich starých mám funguje dodnes

2. Skorocelový sirup proti kašľu
Skorocel kopijovitý je naozaj všestrannou liečivou bylinou, ktorá obsahuje flavonoidy, enzýmy, triesloviny, labenzým, pektín, vápnik, draslík, ale aj známy vitamín C. Už z jeho názvu vyplýva poznanie o tom, že skorocel „celí rany“. Okrem toho je však skvelým pomocníkom pri všetkých ochoreniach dýchacích orgánov. Pomáha pri zahlieneniu, kašli, čiernom kašli či dokonca pri pľúcnej tuberkulóze. My si dnes predstavíme skorocelový sirup proti kašľu, ktorý sa nepochybne stane významným pomocníkom vo vašej domácnosti.
Na sirup budeme potrebovať:
- 5 hrstí listov skorocelu kopijovitého
- 100 ml vody
- 200 – 250 g trstinového cukru
- 250 – 300 g včelieho medu
Postup:
Listy skorocelu umyjeme a nakrájame, môžeme ich aj rozmixovať. Následne ich dáme do menšieho hrnca a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme cukor a pomaličky na miernom ohni dusíme. Je dobré, ak byliny neprejdú varom, pretože v nich uchováme všetky liečivé látky, ktoré sú potrebné na liečenie kašľa. Do teplej zmesi pridáme med a za stáleho miešania ho roztopíme. Varíme, kým zmes nenadobudne hustejšiu konzistenciu. Následne sirup scedíme cez plátno. Na uskladnenie sirupu používame tmavé uzatvárateľné fľaše. Skorocelový sirup skladujeme v chlade. Domáci liek proti kašľu nám pomôže v každom sychravom období, ba dokonca vám určite bude chutiť. Podávame ho po lyžičkách.

Odporúčané články

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.

Voňavá kapusta, šťavnaté kačacie mäso a mäkké zemiakové lokše – kombinácia, ktorá neklame. Tento tradičný slovenský recept prináša sviatočnú atmosféru na každý tanier. Plnené lokše sú poctivým jedlom, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu.