Recept na sezónnu hokkaido polievku

Keďže sa nám pomaly začína sezóna tekvíc, máme tu pre vás recept na výbornú krémovú polievku z tekvice hokkaido. Tento druh tekvice nie je známy len svojou výraznou chuťou, ale aj nízkym obsahom kalórií a naopak vysokým obsahom vitamínov a živín. Navyše je ľahko dostupná a jednoducho si ju viete vypestovať aj doma na svojej záhradke.
Na prípravu šiestich porcií polievky budeme potrebovať:
- 1 hokkaido tekvicu;
- 3 zemiaky;
- 20 g masla;
- 200 ml smotany na varenie;
- soľ;
- čierne korenie.
Hokkaido tekvicu poriadne umyjeme, rozrežeme na polovicu a odstránime semienka. Celú tekvicu bez semienok nakrájame na menšie kocky, ktoré vložíme do hrnca spolu s očistenými a nakrájanými kúskami zemiakov. Zalejeme dostatočným množstvom vody a dáme variť. Po piatich minútach pridáme do hrnca maslo. Varíme približne 20 minút na miernom ohni, pokiaľ nie sú zemiaky a tekvica uvarené. Následne všetko poriadne rozmixujeme, pridáme smotanu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Polievku si môžeme dozdobiť zvyšnou smotanou, praženými tekvicovými semienkami, krutónmi a petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Sofia Budkaiová
Odporúčané články

Tento jednoduchý a poctivý recept na domácu prípravu perkôv vám ukáže, ako z pár základných surovín vytvoriť lahodné jedlo, ktoré môže byť hlavným chodom aj sladkou večerou. Vonia po masle, škorici a detstve – a chutí presne tak, ako si pamätáte od starkej.

Šťavnaté kuracie mäso, jemne pikantná papriková omáčka a poctivé domáce halušky – paprikáš z kuracích stehien patrí medzi klasiky, ktoré spájajú chute slovenskej a maďarskej kuchyne. Tento recept vám priblíži tradičnú verziu jedla, aké poznali už naše staré mamy, a ktoré nesklame ani dnešného labužníka.

Špenátové halušky s opečenou slaninou a cesnakom spájajú tradičný slovenský pokrm s čerstvou chuťou zelene. Jednoduché zemiakové cesto doplnené špenátom, chrumkavá slanina a voňavý cesnak vytvárajú dokonalú kombináciu pre výdatný obed či večeru, ktorá zahreje a zasýti.