Recept na výbornú Kulajdu
Lahodná polievka, ktorej korene siahajú do Česka. Dnes existuje už mnoho vylepšených či upravených receptov na toto obľúbené a sýte jedlo. My vám prinášame jeden z nich, vďaka ktorému si môžete ulahodiť na tejto chutnej, tradičnej Kulajde aj doma.
Na prípravu budeme potrebovať:
- hríby;
- šampiňóny;
- zemiaky;
- cibuľu;
- cesnak;
- smotanu na šľahanie;
- hladkú múku;
- kôpor;
- ocot;
- bobkový list;
- (olivový) olej;
- kryštálový cukor;
- soľ;
- čierne mleté korenie;
- rascu.
Ak plánujete použiť sušené hríby, dajte ich do vody, aby zmäkli. Následne ich uvarte domäkka. Do druhého hrnca dáme variť očistené a nakrájané zemiaky. K nim pridáme cesnak, soľ, bobkový list a rascu podľa chuti. Cibuľku si očistíme a nakrájame nadrobno. Na troške rozohriatého (olivového) oleja popražíme pripravenú cibuľku a očistené a nakrájané čerstvé šampiňóny. Tie osolíme, okoreníme a ďalej restujeme, kým nebudú hotové. Následne k zemiakom pridáme hotové hríby, šampiňóny a zalejeme smotanou. Necháme chvíľu variť. Ak je na váš vkus polievka veľmi riedka, môžete ju zahustiť rozmiešaným mliekom a múkou. Nakoniec si polievku môžete dochutiť korením, soľou, troškou cukru a octom podľa svojho gusta. Dobrú chuť!
SB
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.