Strojári z TUKE vyrobili prvé slovenské auto na stlačený vzduch
V súčasnosti sa na celom svete čoraz viac hovorí o alternatívnych zdrojoch energie a paliva. Aktuálnou témou je aj ekológia a dopad emisií na životné prostredie. Študenti Katedry mechatroniky Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach predstavili auto, ktoré tieto problémy vyriešilo. Jazdí na stlačený vzduch.
Autíčko vzniklo ako projekt na svetovú súťaž vozidiel Pneumobil. Vývoj začali traja študenti a traja pedagógovia z fakulty minulý rok v septembri a dokončili ho začiatkom mája. Unikátne vozidlo má trojkolesový podvozok a je poháňané vzduchom z plynovej bomby.
„Motor sa skladá z troch pneumatických piestov, ktoré sú spojené na jeden kľukový hriadeľ. Stlačený vzduch je vháňaný do týchto piestov, ktoré svojím pohybom vytvárajú rotačný pohyb motora, ktorý je pomocou prevodovky prenášaný na zadné hnacie koleso,“ vysvetľuje Maroš Palko, študent mechatroniky a jeden z konštruktérov vozidla.
[ad][/ad]Úspech na súťaži
Auto má dĺžku zhruba 2,4 metra a šírku 1,5 metra, celková hmotnosť je približne 150 kilogramov. Pred pár dňami sa s ním zúčastnili aj na súťaži Pneumobil 2018 v maďarskom Egeri. Prešli 3 kilometre a 75 metrov a podarilo sa im dosiahnuť rýchlosť zhruba 35 km/hod. S týmto výkonom sa spomedzi 50 súťažných tímov z celej Európy umiestnili na sedemnástej priečke v disciplíne maximálneho dojazdu. „Na to, že to bola naša prvá účasť, to vôbec nie je zlé, keďže tam už boli tímy po šiesty alebo siedmykrát,“ hodnotí M. Palko.
Možnosti na vylepšenie
Podľa konštruktérov sú ešte možnosti, ako auto vylepšiť, aby podalo ešte lepší výkon. „Na pretekoch sme nazbierali isté skúsenosti. Dala by sa zredukovať hmotnosť autíčka, čo zvýši jeho akceleráciu a tým rýchlosť a dojazd. Dá sa popracovať aj na riadiacom programe, aby bol ešte efektívnejší ako dnes.“
Auto na vzduch prezentujú tento týždeň aj na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre. Aj keď využitie pohonu na vzduch je v praxi problematické najmä pre kratší dojazd, rýchlosť a priestorové obmedzenie, pre študentov je konštruovanie podobných projektov výbornou skúsenosťou.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.