Začala sa sezóna medvedieho cesnaku. Ako ho viete využiť?
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Neváhajte a vyrazte na prechádzku za hľadaním tohto prírodného zázraku, ktorý v sebe ukrýva množstvo benefitov na ľudské zdravie. Prečítajte si 3 recepty na jeho využitie.
2. Pesto
Ak chcete medvedí cesnak používať po celý rok až do ďalšej sezóny, odporúčame prípravu pesta. Postup je veľmi jednoduchý, potrebovať budete iba:
- medvedí cesnak,
- vlašské orechy (kešu, lieskové orechy),
- olivový olej,
- soľ, čierne korenie, citrón.
Všetky ingrediencie, vrátane pomletých orechov, zmiešate v jednej mise. Po dôkladnom premiešaní pesto premiestnite do uzatvárateľnej nádoby a uskladnite v chladničke. Môžete ho používať do nátierok či cestovín.
Mohlo by vás zaujímať: TIP NA VÝLET: Kam na medvedí cesnak?
3. Snack z lístkového cesta
Ak čakáte návštevu a chceli by ste ich prekvapiť niečím chutným, určite siahnite po rýchlom snacku v podobe lístkových slimákov s medvedím cesnakom. Na tento recept budete potrebovať:
- brokolicu,
- medvedí cesnak,
- vajce,
- soľ,
- tavený syr,
- lístkové cesto,
- strúhaná mozzarella.
Na lístkové cesto natriete tavený syr. Na vrch rovnomerne posypete zmes nadrobno nasekanej brokolice, 50 g medvedieho cesnaku, soli a strúhanej mozzarely. Dáte zapiecť na 180°C na cca 15-20 minút.
Dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.