Archeológovia objavili pravdepodobne najstarší známy pivovar
Americkí a egyptskí archeológovia objavili na jednom z najvýznamnejších archeologických nálezísk v Egypte pravdepodobne najstarší známy pivovar na svete. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
[ad][/ad]Generálny tajomník egyptského ministerstva pre pamiatky Mustafa Wazírí uviedol, že pivovar našli na nálezisku Abydos – starovekom pohrebisku v púšti západne od rieky Níl, približne 450 kilometrov od Káhiry.
Podľa Wazírího pivovar pochádza z čias faraóna Narmera, ktorý zjednotil Horný a Dolný Egypt v jeden štát na začiatku 1. kráľovskej dynastie (3150 – 2613 pred n. l). Nález pozostáva z ôsmich jednotiek, ktoré dosahujú 20 metrov na dĺžku a 2,5 metra na šírku. Každá z jednotiek obsahuje 40 keramický mís v dvoch radoch, ktoré sa používali na rozohriatie zmesi zŕn a vody.
[ad2][/ad2]Americký vedec z New York University Matthew Adams, ktorý je spoluvedúcim egypstsko-americkej misie, sa domnieva, že v pivovare vyrábali pivo pre kráľovské rituály. Archeológovia v minulosti objavili dôkazy o tom, že starovekí Egypťania používali pivo pri obetných obradoch.
(KMK)
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.