Archeológovia objavili pravdepodobne najstarší známy pivovar
Americkí a egyptskí archeológovia objavili na jednom z najvýznamnejších archeologických nálezísk v Egypte pravdepodobne najstarší známy pivovar na svete. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
[ad][/ad]Generálny tajomník egyptského ministerstva pre pamiatky Mustafa Wazírí uviedol, že pivovar našli na nálezisku Abydos – starovekom pohrebisku v púšti západne od rieky Níl, približne 450 kilometrov od Káhiry.
Podľa Wazírího pivovar pochádza z čias faraóna Narmera, ktorý zjednotil Horný a Dolný Egypt v jeden štát na začiatku 1. kráľovskej dynastie (3150 – 2613 pred n. l). Nález pozostáva z ôsmich jednotiek, ktoré dosahujú 20 metrov na dĺžku a 2,5 metra na šírku. Každá z jednotiek obsahuje 40 keramický mís v dvoch radoch, ktoré sa používali na rozohriatie zmesi zŕn a vody.
[ad2][/ad2]Americký vedec z New York University Matthew Adams, ktorý je spoluvedúcim egypstsko-americkej misie, sa domnieva, že v pivovare vyrábali pivo pre kráľovské rituály. Archeológovia v minulosti objavili dôkazy o tom, že starovekí Egypťania používali pivo pri obetných obradoch.
(KMK)
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.