Košice navštivil syn prvého himalájskeho šerpu
Do Košíc zavítala vzácna návšteva v podobe syna prvého šerpu v Nepále a zástupcu Sky memorial foundation Dorji Tsering Sherpa. Prišiel na pozvanie zástupcov pohybového centra Ultimuv, ktoré jeho organizácii prispelo na obnovu nepálskych škôl.
Okrem rôznych zážitkov jeho otca prednášal aj o živote v Nepále i o tom, ako dokázal v živote premeniť smútok na nádej. Jeho otec, nepálsky horský sprievodca a nosič, nechcel, aby zdieľal rovnaký údel náročnej a často i smrteľne nebezpečnej práce. Pokračuje, že otec ho poslal ho študovať a neskôr sa stal obchodníkom v oblasti turizmu. Život rodiny zmenila tragická nehoda lietadla v roku 2010, pri ktorej tragicky zahynula aj jeho dcéra.
[ad][/ad]„Spolu s rodinami ostatných pozostalých sme založili nadáciu na obnovu domácich škôl. Pomáhame vytvárať podmienky pre lepšie vzdelávanie, ktoré je i dnes v Nepále ťažko dostupné,“ hovorí.
Jeho prvá návšteva Slovenska ho učarila. Po návšteve Lomnického štítu v Tatrách hovorí, že Slovensko a Nepál majú veľa spoločného. „Som tu prvýkrát a musím povedať, že Slováci sú veľmi dobrosrdeční ľudia. Určite sa tu ešte vrátim.“
S členmi košického pohybového centra sa stretol priamo v Nepále. Andrea Mišendová z centra uviedla, že keď pri naživo uvideli výsledky ich práce, rozhodli sa ich podporiť.
„Chceli sme pomôcť aj projektom mimo Slovenska. Cez generálneho konzula Slovenska v Nepále sme sa dostali k pánovi Šerpovi a sumou 8-tisíc eur sme podporili výstavbu troch škôl v Nepále,“ dodala.
foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.