Slovensko bude mať svoju prvú družicu vo vesmíre
Prvá slovenská družica skCUBE by mala do vesmíru odletieť začiatkom júna. Jej štart, ktorý sa v minulosti niekoľkokrát odložil pre problémy s americkou raketou Falcon 9, je teraz plánovaný z indického kozmodromu Sriharikota.
Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi desať krát desať krát desať centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške okolo 500 kilometrov nad zemským povrchom. Ide o prvé zariadenie kompletne navrhnuté, skonštruované a riadené z územia Slovenskej republiky. Na vývoji skCUBE sa podielala aj Letecká fakulta Technickej univerizty v Košiciach, kde riešili návrh, konštrukciu a testovanie niektorých častí vybavenia.
Na svojej palube ponesie malú kameru, a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a horných vrstiev atmosféry. “Tých meraní je stovky, čo bude družica posielať na Zem,” povedal líder projektu skCUBE a podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš. Ak všetko pôjde podľa plánov, na orbite Zeme by mohla fungovať dva až štyri roky a následne zhorieť v atmosfére.
S podporou ministerstva školstva sa zriadila aj sieť pozemných rádiových staníc, ktorými budú zachytávať signály z družice skCUBE a aj iných satelitov. Pomôže sa tak aj zahraničným tímom.
Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili 7. januára 2016 v Bratislave. Štart družice bol v minulom roku plánovaný na máj, neskôr bol presunutý na júnový i júlový termín, naposledy sa s ním rátalo na jeseň 2016. Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu.
(tasr)
Foto: skcube.sk
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.