Výroba Lentiliek v Česku po viac ako sto rokoch končí
Lentilky v Českej republike vyrába od roku 1907 firma Sfinx, ktorá patrí koncernu Nestlé. Spoločnosť Nestlé sa ju rozhodla presunúť od jari budúceho roka do nemeckého Hamburgu. Dôvodom je podľa Nestlé zmena receptúry a tiež snaha o ekologickú transformáciu obalov.
Informoval o tom portál idnes.cz s odvolaním sa na správu Rádiožurnálu.
„Zjednocujeme receptúru medzi Lentilkami a Smarties, to znamená, že v Lentilkách bude menej cukru a viac čokolády, čo nám vyšlo na základe spotrebiteľských testov,“ uviedol pre Radiožurnál riaditeľ pre korporátne záležitosti Vratislav Janda. Jedným z dôvodov presunu výroby je tiež zmena obalu.
[ad][/ad]Spoločnosť Nestlé sa dlhodobo snaží transformovať obaly tak, aby boli všetky do roku 2025 recyklovateľné alebo opätovne použiteľné. Okrem toho chce Nestlé znížiť používanie plastov o jednu tretinu. V súčasnej dobe je recyklovateľných alebo znovu použiteľných 87 % obalov Nestlé, uvádza sa na webových stránkach koncernu.
Podľa slov Jandu sa majú Lentilky baliť do papierových obalov, ktoré v Českej republike nie sú, ale v Hamburgu áno. Meno týmto cukríkom dal až pár rokov po ich vzniku Philipp Kneisl, zakladateľ holešovského závodu, keď nechal názov Lentilky zaregistrovať. Ich meno pochádza z latinského lenticula, čo v preklade znamená šošovka.
(TASR/KAC)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.