7 prekvapujúcich faktov o pápežovi
5. Nevlastní nič hmotné
Pápež nemá žiadne hmotné vlastníctvo. Všetko, čo pápež potrebuje alebo chce, je mu poskytnuté.
6. Problémy s rozpočtom
Prevádzka sídla katolíckej cirkvi je drahá a Vatikán v roku 2011 vykázal rekordne vysoký rozpočtový deficit, až 19 miliónov dolárov. A čo predstavuje najväčšie náklady, ktoré vyčerpávajú zdroje Vatikánu? Je to mediálne úsilie a oslovovanie veriacich.
7. Strieborné kladivo
Toto staré príslovie má svoje korene v nejasnej pápežskej tradícií, ktorá vyžadovala aby cirkev zistila, či je pápež skutočne mŕtvy a to práve tým, že mu klopali na čelo strieborným kladivom, pričom trikrát vyslovili jeho krstné meno. Táto metóda bola však oficiálne zrušená pápežom Ján Pavlom II., ktorý zaviedol zakrytie tváre uterákom, ktorý mal symbolizovať rovnakú myšlienku, ako predchádzajúci rituál.
(jl)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.