Ako si pripraviť zdravé a vyvážené raňajky?
Hlavným pravidlom dobrého začiatku dňa je aktívna ranná rutina, ktorej súčasťou by mali byť zdravé raňajky. Vyvážené raňajky pomáhajú nabiť telo energiou na celý deň, kontrolovať hladinu cukru v krvi, potláčať ranné chute a zlepšovať koncentráciu. Raňajky však nie sú pre každého. Zatiaľ čo niekomu môže prospieť ranné jedlo, iní sa cítia lepšie, keď ho vynechajú.
Ak si však svoje ráno bez raňajok neviete predstaviť, je dôležité vedieť, čo si naložiť na tanier, aby ste do tela dostali čo najviac živín. Ktoré potraviny by ste teda mali zaradiť do svojho ranného jedálnička?
Nízkotučné bielkoviny
Ako každé iné jedlo aj raňajky by mali obsahovať tri kľúčové skupiny potravín: nízkotučné bielkoviny, sacharidy s vysokým obsahom vlákniny a zdravé tuky. Preto je dobré usilovať sa o túto rovnováhu živín, počnúc zdrojom bielkovín ako sú vajcia, grécky jogurt, syr alebo proteínový koktail. Koktaily obsahujúce takmer 30 gramov bielkovín môžu byť ideálnymi raňajkami ak sa ponáhľate, pretože bielkoviny vás zasýtia na dlhšiu dobu.
Sacharidy bohaté na vlákninu
Keď skončíte s bielkovinami, pridajte jeden alebo dva zdroje sacharidov s vysokým obsahom vlákniny. Napríklad ak každé ráno začínate s vajíčkami, pridajte papriku, špenát a inú farebnú zeleninu. Smoothies zmiešané s proteínovým základom (ako je mlieko a proteínový prášok), čerstvým alebo mrazeným ovocím a zeleninou (ako je špenát a kapusta) tiež obsahujú živiny bez straty chuti. Sacharidy vám dodajú energiu, preto odporúčame siahnuť po jablkách, hruškách, malinách a banánoch, ktoré sú dodatočným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov.
Užitočné tuky
Do raňajok odporúčame pridať tuky ako vaječný žĺtok alebo arašidové maslo, ktoré dokážu váš organizmus maximálne zasýtiť. Majte však na pamäti, že pri zostavovaní raňajkového menu je vždy hlavným cieľom rovnováha. Ak vám to čas dovolí, experimentujte s kombináciami jedál a chutí a vychutnajte si jedlo naplno bez ponáhľania sa. Ale ak je času málo, aj banán a grécky jogurt alebo jablko s arašidovým maslom môžu byť dobrým riešením na raňajky.
Zdroj: (KK)
Odporúčané články
Slovenský mediálny svet a redakcia denníka Korzár zažívajú obdobie smútku po strate významnej osobnosti. V stredu (20. 3.) zomrel novinár Jaroslav Vrábeľ, ktorý dlhé roky pôsobil aj ako šéfredaktor v denníku Korzár. Informuje o tom denník Korzár na svojom webe.
Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu ruší Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach od stredy 6. marca zákaz návštev. Zároveň však odporúča prísne dodržiavať bezpečnostné opatrenia.
Železničná doprava je od pondelka (4. 3.) do štvrtka (7. 3.) tohto týždňa obmedzená na východe Slovenska na traťovom úseku Košice – Moldava nad Bodvou mesto. Počas viac ako ôsmich hodín denne od rána do popoludnia tam nejazdia viaceré vlaky.