Káva a jej blahodarné účinky. S týmto vám dokáže pomôcť
Kým niektorí preferujú kvalitnú horkú kávu, iní uprednostnia mliečne varianty kávy, ako je cappuccino či latté. Vedeli ste však, že práve kombinácia mlieka a kávy môže mať protizápalové účinky? Prečítajte si tie najzaujímavejšie informácie o pití lahodného čierneho moku, o ktorých ste doposiaľ nepočuli.
5 benefitov pitia kávy
- Kofeín zlepšuje bdelosť, pozornosť a reakčný čas, najmä u jedincov s nedostatkom spánku.
- Káva je zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom a jej pitie pred cvičením napomáha spaľovaniu tukov.
- Káva môže zlepšiť vytrvalostné výkony v športe a svalovú silu.
- Konzumácia kávy je tiež spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnej smrti a rôznymi nepriaznivými kardiovaskulárnymi ochoreniami.
- Konzumácia kávy je taktiež spojená so zlepšením niektorých kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako napríklad cukrovky 2. typu, depresie a obezity.
Mohlo by vás zaujímať: Ich recepty ľudia milujú! Klaudi Rimka a Chlop v kuchyni nám prezradili viac z ich života
Káva nalačno. Áno alebo nie?
Vedci nezistili, že by káva spôsobovala tráviace problémy. Preto je pitie nalačno úplne v poriadku. Napriek tomu je dôležité venovať pozornosť tomu, ako telo reaguje. Pri problémoch s trávením po pití kávy nalačno, ale nie pri jej pití s jedlom, je vhodné zvážiť prispôsobenie jej príjmu.
Zdroj: science.ku.dk, NM/VT
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.