Týmito jednoduchými nepečenými koláčmi určite ohúrite!
Kávové zrnká
Kávové zrnká sú jednoduché a ich prípravu si určite užijú aj deti. Navyše sú veľmi rýchlo spravené a kým stuhnú, vy sa môžete venovať niečomu inému.
Budete potrebovať:
- 2 krabičky BB pudingu
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 4 ČL instantnej kávy
- 5 PL rumu
- čokoláda na poliatie
Postup:
Na pracovnú dosku (alebo do väčšej nádoby) si vysypete BB puding, práškový cukor a kávu. Dobre premiešate a pridáte zmäknuté maslo. Prilejete rum a vypracujete cesto, z ktorého budete tvarovať zrnká. Vezmete si malé množstvo, vytvarujete guľôčku, ktorú spučíte na tvar zrnka a príborovým nožom v strede naznačíte čiaru. Hotové zrnká necháte stuhnúť a následne ich môžete obaľovať v roztopenej čokoláde.
Metrový koláč
Tento dvojfarebný koláč z BB keksov je klasikou detstva. Na jeho prípravu budete potrebovať alobal a trpezlivosť, keďže budete musieť správne uložiť každý jeden keksík.
Budete potrebovať:
- 1 balíček svetlých BB keksov
- 1 balíček kakaových BB keksov
- 300 ml mlieka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukor
- 150 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 PL kakaa
- 1 PL rumu
- čokoláda na poliatie
Postup:
Z mlieka, vanilkového pudingu a vanilkového cukru si uvaríte hustý puding. Necháte vychladnúť. Maslo si vyšľaháte s práškovým cukrom a následne primiešate práškový cukor. Túto zmes zmiešate s vychladnutým pudingom a rozdelíte si ju na dve časti. Do jednej z plniek pridáte kakao.
Na pracovnú dosku si rozprestriete alobal a ako domino na neho do stredu začnete ukladať keksy. Jednotlivé keksy spájate plnkami a tak ako farebne striedate keksy, striedate aj plnky. Vznikne vám akýsi rad alebo domino pozliepaných keksov. Zvyšnou plnkou potriete boky a vrch koláča a celý ho následne zabalíte alobalom. Vznikne vám obdĺžnikový tvar. Ten si prenesiete do chladu a necháte stuhnúť. Keď koláč stuhne, polejete ho čokoládou a opäť necháte stuhnúť, tentoraz už bez alobalu.
Koláč po stuhnutí režete šikmo, aby nebolo vidieť miesta, kde sa koláč spájal. Bude tak vyzerať ako tortový rez.
(DK)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.