Ako na chutný domáci veľkonočný mazanec? (FOTO)
Súčasťou Veľkej noci sú aj rôzne pokrmy, ktoré sa v slovenských domácnostiach pripravujú. Jednou z obľúbených príloh je aj mazanec. Ako si upiecť spomínaný a navyše chutný mazanec?
POTREBUJEME:
- 400 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 85 g masla
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g mandlí
- čerstvé droždie
- 3 vaječné žĺtky
- vanilkový cukor
- citrónovú kôru
- soľ
- vajce na potretie
- 30 g hrozienok (môžete ich vopred namočiť do rumu)
𝗣𝗢𝗦𝗧𝗨𝗣:
- Do misy dáte múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetko spolu premiešate a v strede vytvoríte dolinu. Medzitým si pripravte trošku mlieka, do ktorého rozdrobíte droždie, rozmiešajte s troškou múky a nechajte vzísť kvások (cca 15 min.).

2. Pridajte zvyšné mlieko, žĺtky, maslo, citrónovú kôru a zapracujte cesto. Pridajte hrozienka, mandle (nechajte si nejaké aj na posypanie) a ešte chvíľu cesto hneťte.

3. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
4. Vykysnuté cesto zapracujte do okrúhleho “bochníka”, uložte na plech a nechajte ešte kysnúť cca 90 minút. Mazanec znásobí svoj objem.

5. Rúru si vyhrejte na 160°.
6. Vykysnutý mazanec potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Pečte približne 40 minút. Pokiaľ vám mazanec zhnedne, ale potrebuje ešte dopiecť, zakryte ho kúskom papiera na pečenie a pečte ďalej.
7. Mazanec je hotový, dobrú chuť!

(vu)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


