Ako na chutný domáci veľkonočný mazanec? (FOTO)
Súčasťou Veľkej noci sú aj rôzne pokrmy, ktoré sa v slovenských domácnostiach pripravujú. Jednou z obľúbených príloh je aj mazanec. Ako si upiecť spomínaný a navyše chutný mazanec?
POTREBUJEME:
- 400 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 85 g masla
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g mandlí
- čerstvé droždie
- 3 vaječné žĺtky
- vanilkový cukor
- citrónovú kôru
- soľ
- vajce na potretie
- 30 g hrozienok (môžete ich vopred namočiť do rumu)
𝗣𝗢𝗦𝗧𝗨𝗣:
- Do misy dáte múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetko spolu premiešate a v strede vytvoríte dolinu. Medzitým si pripravte trošku mlieka, do ktorého rozdrobíte droždie, rozmiešajte s troškou múky a nechajte vzísť kvások (cca 15 min.).
2. Pridajte zvyšné mlieko, žĺtky, maslo, citrónovú kôru a zapracujte cesto. Pridajte hrozienka, mandle (nechajte si nejaké aj na posypanie) a ešte chvíľu cesto hneťte.
3. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
4. Vykysnuté cesto zapracujte do okrúhleho “bochníka”, uložte na plech a nechajte ešte kysnúť cca 90 minút. Mazanec znásobí svoj objem.
5. Rúru si vyhrejte na 160°.
6. Vykysnutý mazanec potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Pečte približne 40 minút. Pokiaľ vám mazanec zhnedne, ale potrebuje ešte dopiecť, zakryte ho kúskom papiera na pečenie a pečte ďalej.
7. Mazanec je hotový, dobrú chuť!
(vu)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.